2021. ápr 14.

Nyaralóhajók a Sarudi- medencében

írta: Élményfalu Sarud
Nyaralóhajók a Sarudi- medencében

Prémium szolgáltatás a Tisza-tavon, aminek vendégei messze viszik magukkal Sarud hírét...

Nyaralóhajózás – a Tisza-tó legegyedibb szolgáltatása 

20200711_141440.jpg

Bízunk benne, hogy hamarosan sikerül legyőzni a vírust, ami teljes mértékben átalakította az életünket. Akár magánemberként kell értékelnünk az elmúlt 1 évet, akár idegenforgalmi szolgáltatóként, faluépítőként kell levonni a tanulságokat az elmúlt időszakból, egy nehezen megérthető, nehezen kezelhető és számos szokatlan kihívást teremtő élethelyzettel van dolgunk. Ami nem várt problémákat és nem tervezett lehetőségeket okozott számunkra.

 

A Tisza-tó és Sarud számára a koronavírus soha nem tapasztalt figyelmet és érdeklődést biztosított. Bár nehezen indult a szezon, mindenki kétségekkel tekintett a jövőbe, azonban a korlátozások feloldását követően a Tisza-tó az elmúlt néhány évtized legsikeresebb szezonját tudhatta maga mögött. Bár az időjárás nem volt kegyes a pihenni vágyókhoz, a szabadulás vágya, a természet és a vízpart varázsa, a bezártság vége olyan emberek tízezreit csábította a Tisza-tóra, akik talán életükben nem jártak ezen a vidéken.

Szerencsére (ha ebben a helyzetben szabad  egyáltalán ezt a szót használni) a Tisza-tó fejlesztésének látható eredményei éppen kezdtek beérni a térségben; megújultak a strandok, bezárult a Tisza-tavi Kerékpárút, támogatást kaptak a szálláshely szolgáltatók. Így a hatalmasérdeklődés ellenére is kulturált körülmények és egyre színvonalasabb szolgáltatások várhatták a vendégeket.

 171346636_502628814244425_3894567871445354501_n.jpg

A Tisza-tó szolgáltatásainak egyik legegyedibb fejlesztése, a Nyaralóhajózás azonban olyan helyzetbe került, amiből az induláskor nem nagyon látszott a kiút. A Covid miatt a külföldi foglalások teljes egészét elvesztette a program, ami 2020 májusában volt hivatott bemutatkozni a közönségének. S aminek a feladata egy teljesen új piaci szegmens bevezetése a Tisza-tavon.

A program, ami példa nélküli fejlesztéseket indukált, s ami talán a legtöbb kérdőjellel jelent meg a térség szolgáltatási palettáján, ami olyan marketing támogatást kapott a térségben, aminek jelentősége talán a Tisza-tavi Ökocentruméval, vagy a Tiszafüredi Kerékpáros centrummal volt egy lapon említhető.

 20200620_140036.jpg

Ebben a bejegyzésben a Nyaralóhajókról írunk. A Tisza- tó kendőzetlenül prémium szolgáltatásáról.

Arról a projectről, aminek hangos ellenzői vészharnagokat kongattak, s aminek megjelenésétől tartott talán egy kicsit mindenki. Köszönhető volt ez annak, hogy korábban szokatlan változásokat kellett életbe léptetni, hogy az üzleti modell működéséhez szükséges szabályozás kellően rugalmas legyen a vezethetőség tekintetében. A program igazolta az elvárásokat, még ebben a lehetetlen helyzetben is megtaláta a saját célközönségét és sikeresen tette be a lábát a Tisza-tóra. Nem várt kihasználtsággal zárva a szezont.

 fb_img_1594500510610.jpg

Mi Sarudon nagyon megtisztelve érzetük magunkat, amikor a MAHART vezetői arról tájékoztattak bennünket, hogy Sarud lehet a Nyaralóhajók egyik partfalas kikötőhelye a Tisza-tavon. Hatalmas elismerés egy kis falunak, hogy egy neves  külföldi utazásszervező katalógusába bekerülhet, s kikötőhelye lehet ezeknek a  gyönyörű hajóknak. 

Mi nagyon vártuk a Nyaralóhajók bemutatását, hogy saját magunk is meggyőződhessünk a hajók vezethetőségéről, a felszereltségükről, az "élhetőségükről". Az első találkozás nagyon meggyőző volt. A hatalmas hajó meglepően jól manőverezhető volt, a biztonsági rendszere minden segítséget biztosított a vezető számára s a helykínálata egy kisebb apartmanházéhoz volt hasonlítható. Meglepő volt, hogy szinte hullámzásmentesen képes haladni, s a "veszélyes" sebességről annyit, hogy a fa ladikok 6 Le- s motorokkal hagytak le bennünket.

 20200912_114125.jpg

Mi szeretjük a Nyaralóhajókat Sarudon.

S nem azért, mert részesülnénk a bérlés bevételéből... Új színfoltjai ezek a hajók a Tisza-tónak. A kiállításokon, a kikötőben álló 15 méter hosszú hajók hatalmasnak tűnnek, de a Tisza folyón és a Tisza-tó számukra engedélyezett medencéiben békésen ringatóznak a hullámokon, nem hivalkodók, nem uralkodnak a táj szépsége fölött.  Képesek belesimulni a természetbe, s otthont biztosítani a számukra engedélyezett vízterületeken a rajtuk tartózkodó vendégek számára.

 

20200620_135908.jpg 

20200727_182119.jpg

A kijelölt úton. 

A Sarudi- medencében a KalandPart melletti hullámtörőn alakítottuk ki a Nyaralhajók kikötőhelyeit. Akik ismerik a Tisza-tó nádasokkal szegélyezett vízfelületeit tudják, hogy még a gyakorlottaknak is könnyű elvéteni egy- egy kijáratot. S milyen izgalom lehet úgy vezetni egy hajót, hogy valaki még soha nem járt ezen a vidéken. Persze a MAHART minden navigációs eszközzel felszerelte a hajókat és külön aplikációt is fejlesztett az útvonalak tervezéséhez/ követéséhez (amit nem csak a nyaralóhajósok, hanem bárki ingyen letölthet).

Mi azonban készítettünk két bóját a sarudi bejárathoz és a Derzsi átvágás medence felőli kijáratához (persze ezeket az első hónap után tönkre is tették- és nem a nyaralóhajósok...)

 fb_img_1600700488016.jpg

Próbúton.

Mint együttműködő szolgáltató, mi is résztvevői lehettünk a Nyaralóhajók első bemutatkozásának a nyilvánosság előtt immár a Tisza-tavon, a Szabics Kikötőben. Volt valami különleges a nyugalma az egymás mellett álló hajóknak. Érdeklődve léptünk a fedélzetükre és kíváncsian vártuk a motorok indítását. A hatalmas testek méltósággal mozdultak meg, s vették útjukat a Tisza-tó forrása felé, kötelékben. A hajók nagyok, lassúak és külön érdekességük, hogy nem keltenek hullámokat... A hajón alvást és élést nem próbáltuk, de hely az van bennük mindenre.

Bemutatóhajó Sarudon

Arra számítottunk, hogy a COVID miatt elvesztett külföldi vendégeket nem fogja pótolni a hazain érdeklődés, ezért felajánlottuk a MAHART vezetőinek, hogy mi szíevesen fogadun egy bemutató hajót Sarudon, sőt készséggel be is mutatjuk az érdeklődőknek, akár egy- egy próbautrí is fogaunk vendégeket. A szezon elején állhatott nálunk egy 10 személyes hajó, de aztán a vendégek rákaptak a Nyaralóhajókra, s a szezonban nem is volt szabad hajó, ami Sarudon pihenhetett volna.

 20200711_141342.jpg

A vendégek

Nagyon sok vendég hajózott be hozzánk, főleg a gyerekekkel érkezők közül. Voltak olyan napok, amikor a 2 kikötőhelyre 6 nyaralóhajó érkezett. Persze találtunk nekik helyet. S a hozzánk érkező hajósok a program indulása előtti félelmeket alaposan megcáfolták. Lassan, udvariasan közlekedtek, nem vagyánykodtak, nem sietek sehová. Ha elsőre nem sikerül a beparkolás, akkor türelmesen megfordultak és újra kezdték a műveletet. Mindenkinek igyekeztünk segíteni és mindenki nagyon hálás is volt érte. Külön öröm volt számunkra, hogy mindenkinek nagyon tetszett a KalandPart. Volt aki háromszor is visszajött, s volt olyan vendégünk is aki az első napján megérkezett hozzánk és be sem indította a motort a hajó leadásáig, Volt olyan hajó, ahol a COVID helyzetben együtt hajózott - összezárva - a család, és ki sem száltak a hajóból, voltak sokan, akik túráztak, jöttek gyerekekkel és nagymamával apukák, s volt olyan család is akik a barátaikhoz jöttek Nyaralóhajóval Sarudra. S persze jöttek horgászok is, hiszen a MAHART különlegességként horgászási és fürdési lehetőséget is engedélyez vendégei számára a hajókon

 20200911_161144.jpg

Sarud kiemelt célpontja lesz reményeink szerint az idén is a Nyaralóhajóknak. Arra készülünk, hogy még több hozzánk betérő hajó számára biztosíthassunk kikötési lehetőséget és még komplexebb kiszolgálást biztosítsunk a hajók számára. 3 új kikötőhelyet és egy szükségkikötőt szeretnénk építeni a nyárig a hajók számára és feladatunk lenne egy új hullámtörő gát építése is a hajók védelme érdekében. A hajókhoz teljes infrastruktúrát szeretnénk  építeni,  ami azt jelemti, hogy Sarudon nem csak áram és víz felvételére lesz lehetőség, de a szennyvíz kezeléséhez szükséges infrastuktúra is kiépül a S. Port Vízibázison.

 20200620_140013.jpg

Kedves Nyaralóhajósok!

Nálunk szívesen látott vendégek vagytok. 

Szeretettel várunk Benneteket Sarudon akár hosszabb, akár rövidebb időre vezet hozzánk az utatok!

 

  

Ugorjatok be hozzánk Sarudra, ha erre visz az utatok!

FEDEZZÉTEK FEL A TISZA-TAVAT!

 

A "Fedezd fel a Tisza-tavat!" blog az Élményfalu Sarud internetes jegyzete.

Ezen a felületen szeretnénk bemutatni a Tisza-tó és egy kis falu, Sarud életét az érdeklődőknek.

Ha tetszik, olvassátok, kérdezzetek és köszönjük, ha meg is osztjátok. 

Szerettel várunk benneteket a Tisza-tó KalandKözpontjában, Sarudon.

Ha nem csak strandolni és aludni jöttél a Tisza-tóra, Ugorj be hozzánk!

 

Vár Benneteket az Élményfalu, a Tisza-tó Aktív Turisztikai Központja.

www.elmenyfalu.hu 

Kövesd nyomon az életünket a Fb oldalunkon, légy a Sarudszeretők közösségének tagja.

https://www.facebook.com/groups/elmenyfalu

 

 

Szólj hozzá