2021. ápr 18.

Sulyom Tájétterem - a Tisza-tó új ÉtelStílusa

írta: Élményfalu Sarud
Sulyom Tájétterem - a Tisza-tó új ÉtelStílusa

Új étterem nyílik Sarudon, a Tisza-tó partján

Sulyom Tájétterem.

 

Egy igényes falusi bisztró, helyi termékekre épülő konyhával.

 

A Tisza-tó Új ÉtelStílusa. 

 

Lényege kívülről csupán sejthető.

Az értékét, egyediségét benn találod...

 

20210416_153415.jpg

 

A Sulyom Tájétterem Sarud legjobb étterme.

(Hiszen ma még csak ez az egy étterme van a Tisza-tó talán legszebb falujának.)

 

Miért is kapta a Tisza-tó új étterme a Sulyom nevet?

Ennek megértéshez röviden bemutatjuk a SULYMOT, a Tisza-tó egyik meghatározó növényét. 

 

20191008_160107.jpg

 

A sulyom egy védett vízinövény a Tisza-tó védett területein. A Tó vízfelületének több, mint 50%-át borítja. Hatalmas területeken összefüggő "sulyommezőket" alkot, melyek szinte szárazföldnek tűnnek...

A legtöbben strandokon partra sodort, és ott a fürdőzők talpába álló sulymot ismerik, amit átkoznak, aminek tűhegyes tüskéi maradandó emlékként maradnak bennük (hacsak Józsi bácsi - a sarudi Kalandpart Élménystrand vízimentője - gyorsan el nem távolítja a lábakból..

 

20200911_110546.jpg

 

Azonban a SULYOM  ennél hamarosan lényegesen fontosabb szerepet tölthet be a Tisza-tó partján élők és ide látogatók életében. Hiszen ennek a növénynek a termése egykor fontos élelme volt az embereknek, s még pár évtizede is lovaskocsikon szállították a debreceni piacra, ahol megfőzve árulták.

A szúrós növény termése mai is nyilvántartott élelmiszer.

Ha van igazi BIO termék, akkor a Sulyom az. Vadon nő egy nagyrészt Natura 2000 védettséget élvező területen.

 

Mi Sarudon újra felfedeztük a Sulymot.

  

A négy szúrós tüskéjéről ismert Vízigesztenyét, amire Sarud jövőjét építjük.

Úgy tiszteljük ezt a vadon növő növényt, mintha a Tisza-tó ajándéka lenne a falu számára.

20191008_175815.jpg

 

Ez a növény egy olyan egyedi lehetőséget kínálhat Sarudnak, amivel a település - összhangban a természettel - megtalálhatja saját útját, saját növényét, saját egyediségét, saját történetét.

 

Célunk, hogy a magyar gasztronómia  újra felfedezett eredetű alapanya

Sarudhoz kötődjön.

 

Mi ma már "barátként", "szövetségesként" nézünk a Sulyomra.

Számunkra ennek a növénynek a termése, levele maga a természet ajándéka Sarud számára.

20200911_110602.jpg

 

Sulyom - Tisza-tó tüskékbe zárt szíve...

Hiszen ha nem félelemmel, hanem érdeklődéssel fordulunk a növény felé, akkor csodát fedezhetünk fel. 

A négy tüskéből álló maghéj belsejében a

FEHÉR, SZÍV ALAKÚ MAG

hordozza magában a növény jövőjét, az életet.

 

20191008_175750.jpg

 

A szív alakú mag, mintha csak a jelképe lenne a kívülről nem látható belső értékeknek.

 

20200915_173031.jpg

 

A Sulyom egy igen agresszív növény. Az iszapból táplálkozó több méteres gyökerének végén növeszti leveleit, melyek a víz felszínén úsznak. A Tisza-tavat úgy megszerette, hogy összefüggő sulyom mezők jönnek létre, amelyeken már nem hatol át a napfény, s a fény hiányában szinte megszűnik alatta az élet.

A Sporthorgász Kft. évente közel 800 ha területen kaszálja fésűszerűen a növényt, hogy a fény útját biztosítsa. Az Élményfalu vitorlázói és barátai is bekapcsolódnak a terjeszkedés szabályozásába, az egyik csónakunk orrára szerelt V- alakú kaszával mi magunk is aratjuk az agresszíven terjeszkedő növényt, a szabad vízfelület és a túraútvonalak biztosítása érdekében.

 

A Sulyom vöröskönyves növény a Tisza-tavon, eszmei értéke 2,000 Ft tövenként. Védett növény egy természetvédelmi területen. Gyűjtése tilos! Kizárólag a Zöldhatóság gyűjtési engedélyével gyűjthető. Az Élményfalu rendelkezik ezzel az engedéllyel...

 

20200917_162645.jpg

 

Feltett szándékunk, hogy a Sulyomból értéket állítsunk elő Sarudon.

Arra törekszünk, hogy a Sulyom legyen Sarud különleges BIO NÖVÉNYE,

élelmiszer alapanyaga, jelképe és védett eredetű HUNGARIKUMA.

Ez a magyarázat arra, hogy számunkra a sulyom nem a Tisza-tó átka, hanem a Tisza-tó ajándéka. 

Amit szeretnék okosan hasznosítani, s aminek értéket szeretnénk szerezni.

Mi Sarudon nagyon sokat dolgozunk azon, hogy megismerjük ennek a növénynek minden titkát, s a benne rejlő lehetőségeket...

Kalandpart Élménystrandon eddig is kiemelt figyelmet kapott a Sulyom, már az itteni vendéglátó egységeink elnevezésében is. A Sarudi Mandola és a Vizigesztenye Terasz is a Sulyom nevét viselte, sőt korábban az EgyélSarudit! melegkonyhás étteremnek Sulyom Bisztró volt a neve. 

7dii5337.jpg

 

S hogy mennyire  gondoljuk komolyan, mennyire tartjuk fontos küldetésünknek a Sulyomhoz kötődő előítéletek megváltoztatását?

A Sulyomról alkotott kép pozitívabbá tétele érdekében még cukiságfaktort is bevetettünk, hiszen a fiatalabb sarudi kabalakutyánk, JAMES testvére  (a sokak által javasolt BOND helyett) a SULYOM nevet kapta.

 

20190807_080233.jpg

 

Amikor 2017-ben először felmerült, hogy építsük meg Sarud régóta várt, új éttermét, előbb tudtuk, hogy Sulyom lesz a neve, mint azt, hogy milyen éttermet is lenne értelme nyitni a településen.

 terv.jpg

Az Étterem elkészült és bízva a COVID helyzet enyhülésben reményeink szeront 2021. április 23- án (pénteken), teraszának megnyitásával először fogadhat vendégeket.

 20210416_153415_1.jpg

 

A Sulyom egyik legnagyobb projectje, és legkülönlegesebb kihívása az Élményfalunak.

Akkor vágtunk bele az építésébe, amikor még nem nem kezdődtek meg a Tisza-tavi fejlesztések, s akkor fejezzük be, amikor romokban a hazai vendéglátás. S a két végpont közötti időszakban is számos nehézséggel kellett szembenéznünk nekük is.

 

Honnan is indultunk?

Sarud több éve zárva tartó éttermét baráti tanácsra vettük meg, mert  be kellett látnunk, hogy Sarudból csak akkor lehet jelentősebb települése a Tisza-tónak, ha a strandszezonon kívül is működik egy vendéglátó egysége, ami szezonban egy színvonalasabb vendéglátással színesíti a KalandPart Street Food jellegű egységeinek választékát.

img_20180109_103443.jpg

 

Az egykor szebb napokat látott pizzéria évek óta üresen állva várta, hogy valakinek legyen elég bátorsága ahhoz, hogy elhiggye, Sarud képes lesz eltartani újra  - 4 évszakosan - egy éttermet. 

Mi elhittük, s Solti János minden segítséget felajánlva adta el nekünk az étterem épületét és a hozzá tartozó kis házikót.

2018-ban kezdtünk bele a munkákba, és abban bíztunk hogy egy év alatt sikerül megvalósítani a Havadi Erik által tervezett étterem átépítését. A kezdet gyorsan megtörtént, de aztán minden összejött, ami nehezíthette a munkálatokat..

img_20180313_101809.jpg

 

2020- ban úgy tűnt, hogy az étterem központi részét meg tudjuk nyitni, de sajnos akkor ez nem sikerült, de talán a Sors akarta így... Hiszen az év elejét követően a nyár végén újra visszaatért hozzánk a vírus, s gyakorlatilag megszűnt a hagyományos vendéglátás..

Komjáthy Andrea és Havadi Erik közben minden apró szegeltét kitalálták az étteremnek, aminek így hangulata és a lelke lett, s izgatottan vártuk a híreket, hogy mikor is nyithatjuk ki végre a Sulyom ajtaját a vendégek előtt...

Most, így a teraszok nyitása előtt úgy érezzük - megszületett az az étterem, amiról álmodtunk, ami elég különleges ahhoz, hogy ne a hivalkodásával, hanem természetes anyaghasználatával és tiszta egyszerű térelrendezésével büszkesége lehessen Sarudnak.

20210416_153546.jpg 

20201221_095754.jpg

A Tisza- tó világát idéző külső mellett az étterem belseje sem lett hétköznapi. A főépület járófelülete kézműves cementlapok egyedi mintázatán keresztül csempészi az épületbe a Sulyom- és tündérrózsamezők hangulatát.

img_2802.JPG

 

A Sulyom történetének van még egy hihetlen fejezete. Ez pedig a Sulyom  bútorzata.

Az étterem berendezési tárgyai közül azokat, amiket nem Kassa Gyula és Kassa Szabolcs készített a két kezével (ezúton is köszönjük Nekik), a NOWY STYL nevű neves bútorforgalmazó cégtől vásároltuk minden asztalt, széket és kanapét. Nem véletlenül...

A választás oka egy véletlen ismerettség a lengyel - magyar baráti társaság elnökével Maciej Wasilewski - vel. (Lehet valainek a sarudiak közül ismerősek az arcvonások - ami nem a véletlen műve.

 

maciej_wasilewski_szentendre.jpg

 

Mátyás Magyarországon végezte a tanulmányait, s a egyetem befejezését követően

Ő VEZETTE a SARUDI KEMPINGET !!!!!!

Nem lehetett kérdés, hogy ezek az egybeesések nem lehetnek véletlenek.. Így a régi sarudi kapcsolatot felfrisítettük és  bízom abban, hogy a Sulyom Tájétterem megnyitóján Mátyást is vendégeink között tisztelthetjük majd. S az étterem berendezése ezzel a háttérrel szinte gyerekjáték volt, és a teraszunk nyitásához is maximális segítséget kaptunk a lengyel cég munkatársaitól. A Sulyom Tájétterem belső terei a NOWY STYL székeivel és asztalaival....

 

tunderrozsa.jpg

 

20201231_121034.jpg

 

orokke.jpg

 

Az Étterem végül elnyerte azt az egyszerű és mégis különleges külsőt és belsőt, amit megálmodtunk.

Azonban csupán a tárgyaktól egy étteremnek csupán egy épület, nem lesz személyisége és nem lesznek visszatérő vendégei. Ehhez bizony nagyon TEHETSÉGES EMBEREKRE, és odaadó, szakmájuk iránt alázattal tartozó munkatársakra van szükség.

S mint ebben a törrténetben szinte minden, ez is egy meseszerű egybeesése a véletleneknek...

Amikor még abban a hitben voltam, hogy 2018-ban meg tudjuk nyitni az éttermet, elkezdtünk szakácsokat keresni.  Mivel akkor még dübörgött a vendéglátás, lehetetlen küldetésnek tűnt, hogy találunk egy olyan tehetséges séfet, aki képes hozzánk eljönni a világ végére, Sarudra.

Minden ismerősünk, Partnerük nekünk keresett séfet, így Bak László is, aki akkor futott össze az egyik parkolóban egykori tanítványával, aki véletlenül szakácsnak tanult, s akkor már a noszvalyi OXIGÉN Hotel séfhelyetteseként dolgozott. Laci meghívta hozzánk Berecz Ádámot Sarudra.

S miután szinte még csak falakat tudtunk mutatni és álmokat tudtunk mesélni Ádámnak, ő annyit mondott:

Boldogan lenne a SULYOM TÁJÉTTEREM SÉFJE.

Nem is hittünk sem a fülünknek, sem a szemünknek. S olyan jól megtaláltuk egymásban az álmainkat, hogy Ádám felkészülve az együttműködésünkre - nem sokkl ezután fel is mondott...

S az élet fintora, hogy beteg lett az egyik kivitelezőnk és megállt a teljes építkezés. Mi felajánlottuk Ádámnak, hogy felvesszük, akkor is ha nem tud dolgozni, de ő ezt nem fogadta el. Úgy döntött, hogy amíg el nem készül az ÉTTERME keres magának átmeneti munkát. Így került az Egri vár 1552 éttermének a konyhájára. 

Biztosan nem egy megszokott kiválasztási eljárás, hogy a megállapodást követően több hónappal kóstolja meg a tulajdonos a séf főztjét, de a mi történetünk nem lenne hozzánk méltó, ha ez nem így történik. 

Ádám első főztjét a megállapodásunkat követően hónapokkal később kóstoltuk meg... és szóhoz sem jutottunk.

A Sors csodás játékot kínált számunkra. Egy alkotótársat küldött hozzánk..

 

2021. februárjától Berecz Ádám a Sulyom Tájétterem séfje  (a kép jobb oldalán)

 

adam.png

 

Ettől a naptól együtt álmodunk egy elképzelhetetlennek tűnő álmot.

Ádám a saját elvárásainak megfelelően rendezte be a konyháját, amiben a pár napja elkészültek a Sulyom Tájétetrem első ételei. Sokan érdeklődnek, hogy milyen lesz a Sulyom jellege, árai, milyen menüsora lesz.

 

Mi egy igazi vidéki Bisztrót álmodtunk Sarudra, nem falusi konyhával.

A Tisza-tó minőségi alapanyagokat termelő vállalkozóival szövetségben igyekszünk megteremteni a Tisza-tó Új ÉtelStílusát.

 

A Sulyom Tájétteremben nagy terveket szövünk. Amelyek egyik meghatározó szereplője SULYOM NÖVÉNY, a rég elfeledett eledele a szegényembereknek. Mi újra fel szeretnénk fedezni, rangot adni neki és népszerűsíteni.

Abban bízunk, hogy a Sulyom Sarud eredetvédett terméke lehet egyszer. Talán még Hungarikum is.

Addig még nagyon sok munkánk van.  Tudjuk, hogy az út, a Sulyom ételein keresztül vezet a célhoz... Oda fogunk figyelni minden apró részletre.

 

Pár fotón keresztül igyekszünk megmutatni, hogy milyen is lesz a Sulyom, s ezzel a Tisza-tó új ÉtelStílusa...

 

fb_img_1616658095850.jpg

 

image_3.jpg

 

fb_img_1613663417123.jpg

 

 

fb_img_1616323639108.jpg

 

 

img_2811.JPG

 

Boldogan jelentjük be, hogy a SULYOM TÁJÉTTEREM  - készen áll a nyitásra!

 

A teraszunk nyitásának lehetőségét TESZTÜZEMNEK tekintjük.

Mi a teraszunkon más jellegű vendéglátást képzeltünk el, de igyekszünk mindent megtenni azért, hogy szabadtérben is méltó módon mutassuk be Önöknek a Berecz Ádám és kollégái által megálmodott ízeket.

 

Terveink szerint 2021. április 23-án 12,00 órakor a SULYOM megnyitja kapuit.

 

Mivel szeretnénk mindenkire figyelni, és nem szeretnénk csalódott vendégeket, ezért

 

a nyitás napján KIZÁRÓLAG előzetes asztalfoglalással

 

tudjuk fogadni vendégeinket. (A továbbiakban is ajánljuk ezt a kényelmük érdekében)

 

Asztalfogalás:   + 36.70.529.92.29

                          foglalas@sulyom.hu

 

Nyitva tartás:     Hétfő-   kedd               Zárva

                          Szerda- vasárnap       12,000- 20,00

 

Bővebb információ:    www. sulyom.hu (a nyitás napján élesedik)

 

Mivel még soha nem nyitottunk éttermet, ezért az eseteges  botladozásainkért előre is elnézésüket kérjük.

Igyekszünk gyorsan tanulni:-). 

 

Az ételeink el fogják Önöket varázsolni, maximum mi, tulajdonosok leszünk kicsit zavarodottak.

 

 

Sulyom

A LÉNYEG odabenn van...

A Tisza - tó vidékének ízei, nem falusiasan

 

 Szeretettel várjuk látogatásukat!

 

 

Üdvözlettel:

 

 

Komjáthy Andrea                                       Berecz Ádám 

ügyvezető                                                   séf

 

 

 

Ugorjatok be hozzánk Sarudra, ha erre visz az utatok!

FEDEZZÉTEK FEL A TISZA-TAVAT!

 

A "Fedezd fel a Tisza-tavat!" blog az Élményfalu Sarud internetes jegyzete.

Ezen a felületen szeretnénk bemutatni a Tisza-tó és egy kis falu, Sarud életét az érdeklődőknek.

Ha tetszik, olvassátok, kérdezzetek és köszönjük, ha meg is osztjátok. 

Szerettel várunk benneteket a Tisza-tó KalandKözpontjában, Sarudon.

Ha nem csak strandolni és aludni jöttél a Tisza-tóra, Ugorj be hozzánk!

 

Vár Benneteket az Élményfalu, a Tisza-tó Aktív Turisztikai Központja.

www.elmenyfalu.hu 

Kövesd nyomon az életünket a Fb oldalunkon, légy a Sarudszeretők közösségének tagja.

https://www.facebook.com/groups/elmenyfalu

Szólj hozzá